ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΝΤΙ

ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΝΤΙ

Η λεξη μπουγιουρντι σημαινε αρχικα την εγγραφη διαταγη αξιωματουχου της Οθωμανικης αυτοκρατοριας. Σημερα σημαινει το επισημο εγγραφο, συνηθως με δυσαρεστο οικονομικο περιεχομενο. Γνωστη η φραση: σου΄ρθε μπουγιουρντι απο την εφορια.
Απο κει και περα το μπουγιουρντι ειναι μεζες της ελληνικης κουζινας. Η ονομασια του δοθηκε ακριβως γιατι το αποτελεσμα ειναι αρκετα καυτερο!!!


ΥΛΙΚΑ
  • 200γρ. φετα
  • 150γρ. τυρι ημισκληρο
  • 1 πιπερια πρασσινη κερατο
  • 1 πιπερια κοκκινη καυτερη
  • 2 ντοματες
  • 1/2κ.γ ριγανη
  • 1/2κ.γ μπουκοβο
  • 1/2κ.γ μαυρο πιπερι
  • 3κ.σ ελαιολαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Κοβουμε τις ντοματες σε μικρα κυβακια, την πρασσινη και κοκκινη πιπερια σε μικρες ροδελες.
  2. Τριβουμε στο τριφτη το ημισκληρο τυρι και θρυμματιζουμε τη φετα με τα χερια μας.
  3. Κραταμε στην ακρη λιγο και απο τα 2 τυρια και τα υπολοιπα τα βαζουμε μεσα σε ενα πηλινο σκευος μαζι με ολα τα υπολοιπα υλικα και ανακατευουμε καλα.
  4. Βαζουμε απο πανω μια στρωση απο τα τυρια που κρατησαμε στην ακρη.
  5. Σκεπαζουμε το πηλινο με αλουμινοχαρτο και ψηνουμε περιπου για 15΄ η μεχρι να λιωσουν τελειως τα τυρια.
  6. Σερβιρουμε οσο ειναι ζεστο.

Σχόλια